Knaprigt bröd och kapacitetsmodulering

Pilotinstallation av en OptymaTM Plus INVERTER i ett bageri

Crusty bread and capacity modulation with Optyma Plus Inverter Pilotinstallationen av det paketerade luftkylda aggregatet OptymaTM Plus INVERTER för 18 månader sedan i ett bageri på en stormarknad lyfter fram de viktigaste fördelarna denna kapacitetsmoduleringslösning erbjuder för stormarknader, snabbköp och närbutiker.

- den 15 april 2016 Efter Commercial Compressors

Denna stormarknad ligger i en liten stad i södra Frankrike med en befolkning på nästan 18 000. Staden har ett medelhavsklimat, vilket gör den till ett populärt turistmål mellan vår och höst.

Av denna anledning varierar produktionen av bröd och baguetter kraftigt – mellan 1 000 och 2 000 baguetter per dag beroende på årstid – i bageriet, som ligger inuti en stormarknad som ingår i en internationellt välkänd butikskedja. Bageriet erbjuder också ett brett utbud av annat bröd samt pizzor, quicher och pajer att ta med.

De som är insatta i bakning vet att detta innebär många cykeländringar beroende på produktionskrav, snabb upptining eller påskyndad jäsning av degar med olika jäsningstemperaturer.

 

 

Optyma Plus INVERTER on the roof of the hypermarket

Varje steg av brödets jäsning – första jäsningen, formandet och andra jäsningen – kräver mycket specifika temperaturer.

Dessutom produceras fem till sex liter koldioxid för varje kilo mjöl, vilket inkluderar två liter under den första jäsningen. Jäsningen producerar även etanol och små mängder ättiksyra, mjölksyra, propansyra och pyrodruvsyra m.m., samt aromatiska aldehyder och ketoner. Denna frätande gas och dammet från mjölet som avges från förångarna är en korrosionskälla och medför därför risker för läckage i systemet.

Dessa begränsningar ledde Bernard Abrax, chef för Tessonnière, en kommersiell och industriell specialist inom kylning och luftkonditionering, till att installera en fristående kylningskrets för bageriet på stormarknadens tak, ovanför kyl-/jässkåpen. Den aviserade ankomsten av de första OptymaTM Plus INVERTER luftkylda aggregaten med variabel kapacitet gjorde det möjligt för honom att utforma ett fristående system som även erbjuder kontinuerlig justering av kylmedelsbehov och önskad temperatur på ett mycket mer energieffektivt sätt.

Energieffektiv kontinuerlig justering till mycket stora lastvariationer

”Vi är vana vid variabel hastighet inom kommersiell kylning, men i större system”, berättar Bernard Abrax. ”I den här uppsättningen av tre jässkåp och ett kyl-/jässkåp är kapacitetsmodulering en nödvändighet. Vi har mycket stora lastvariationer, där ett skåp drivs kallt, ett annat hett och ett tredje varmt, och detta förändras under dagen. Till skillnad från andra modulationssystem, och särskilt elektromekaniska system, har vi med OptymaTMPlus INVERTER ingen kort cykel. Modulationen går verkligen från 30 % till 100 % av lasten, och det hela sker med lägre elförbrukning”, tillägger han. ”Bageriet är ett mycket intressant användningsområde för OptymaTMPlus INVERTER. Luftkylda aggregat av detta slag installeras troligen oftast i kylskåp i närbutiker eller i kylrum. Fördelarna är lika betydelsefulla för isproduktion. Temperaturen på det inkommande vattnet kan variera kraftigt beroende på omgivningstemperatur och längden på tilloppsrören. Med kapacitetsmodulering är det möjligt att anpassa kylningskapaciteten till omgivande förhållanden och kontrollera produktionen, kvaliteten och kvantiteten av isen som produceras.”
”I varuhus och stormarknader gör kommunikation via Modbus OptymaTM-regulatorn det möjligt att övervaka hur enheten fungerar och följa dess energiförbrukning. Den är inte bara lätt att installera och programmera, utan gör det dessutom möjligt för oss att optimera storleken på framtida installationer”, avslutar han. 

Bakery proofing cabinets connected to the Optyma Plus INVERTER-powered refrigeration circuit

”Även om tekniken används i stor utsträckning inom luftkonditionering, är dess användning inom kommersiell kylning fortfarande mycket begränsad för låga kapaciteter på 3 till 20 kW, där användningsförhållandena är mer komplicerade att hantera”, säger Erik Roels, Regional Business Development Manager på Danfoss. Vi tog oss tid till att utveckla en särskild kylenhet där vi kombinerade vår kunskap inom design av luftkylda aggregat och vår expertis inom variabelt varvtal. De första prototyperna installerades för ett år sedan, och våra kunder är mycket entusiastiska över den prestanda som OptymaTM Plus INVERTER erbjuder. Denna enhet är mycket mångsidig och passar perfekt till behoven i närbutiker och bensinstationer, där flera skåp kan anslutas samtidigt. Den erbjuder betydande energibesparingar jämfört med andra tekniker och ger en investeringsavkastning på mindre än två år vad gäller installation, drift och underhållskostnader, både för installatören och för slutanvändaren”, tillägger Erik Roels.

OptymaTM Plus INVERTER finns nu tillgänglig från särskilda distributörer i de flesta europeiska länder. Mer information finns på optymaplusinverter.danfoss.com

Om OptymaTMPlus INVERTER

  • Kylkapacitet på 2 till 9 kW i MBP-tillämpningar
  • Kapacitetsmodulering från 30 till 100 rps
  • Årsstidsbaserad verkningsgrad med ekodesign: 3,84 SEPR-certifierad med R407F av Asercom
  • Drivs med R404A, R407A/F, kvalificering pågår för nya köldmedier

 

• Rising temperature settings in each retarder/proofer in the bakery

 

Socialisera Delta

Vill du diskutera med oss?

Lär känna oss och delta i samtalet