Ersättning av R404A: vi är redo när du är redo

001-01 Det är nu mindre än ett år kvar tills R404A förbjuds i nya kommersiella kyltillämpningar i Europa, och från och med 2020 tillåts endast återvunna köldmedier vid service. Entreprenörer hjälper nu hotell, restauranger och anläggningar för livsmedelsproduktion att hitta alternativ, och Danfoss står redo med ett brett utbud av komponenter för populära val som R448A, R449A, R513A, och R452A med flera – och kostnadsfria digitala verktyg som hjälper dig att välja.

- den 5 mars 2019 Efter Danfoss Cooling

Osäker tillgång, fluktuerande priser och det kommande faktiska förbudet i nya tillämpningar, gör att R404A inte längre är ett alternativ för kyltekniker i Europa. Vare sig du väljer att byta till R448A, R449A, R452A eller något annat köldmedium, kan vi hjälpa till på flera olika sätt:

  • Godkända komponenter för de viktigaste nya alternativa köldmedierna. Några av våra senaste godkännanden och utvecklingar är EVR v2 magnetventiler, TU, T2, TD1, TE 5-55 termostatiska expansionsventiler, torkfilter, GBC-kulventiler, NRV-backventiler och SGP-synglas. Även våra MLZ och LLZ scrollkompressorer (utveckling A), VLZ inverterscrollkompressor och MTZ och NTZ (utveckling B) kolvkompressorer är godkända – samt Optyma luftkylda aggregat för inomhus- och utomhusbruk
  • Kompatibilitet med flera köldmedier innebär att de flesta av dessa komponenter är kompatibla med flera köldmedier – vilket ger flexibilitet och minskar antalet hänvisningar såväl som lagerhållningen.
  • Kostnadsfria digitala verktyg och appar, hjälper dig att välja rätt köldmedium och komponenter snabbt och enkelt – från datorn, läsplattan eller mobilen.

Kort sagt, när du är redo att ersätta R404A har vi flera lösningar för att göra övergången säker och problemfri – för både låg- och medeltemperaturtillämpningar.

När fasas R404A ut i Europa?

R404A har en global uppvärmningspotential (GWP) på 3 922, vilket är betydligt högre än det gränsvärde på 2 500 som införts i och med F-gasförordningen för stationär kylutrustning för temperaturer över -50°C. Produkten omfattas därmed redan av EU:s regler för utfasning av köldmedier.

Tillgången har minskat genom kvoter, vilket innebär priserna har fluktuerat mycket under de senaste månaderna. Från och med 1 januari 2020 tillåts endast återvunnen R404A vid service – och det får inte användas alls i ny kylutrustning.

Den allmänna rekommendationen är att R404A bör sluta användas för yrkesmässigt bruk så snart som möjligt.

Vilka är de bästa ersättningarna för R404A?
För kylrum och andra små till medelstora kommersiella kyltillämpningar är R448A, R449A och R452A eller R134a utmärkta alternativ till R404A, med en minskning av GWP-värdet med från 50 till 65 %. Det nyare alternativet R513A är dessutom mycket lämpligt i tillämpningar med medelhögt backtryck (MBP).

För små, fristående enheter (vanligen inom livsmedelstjänster) är naturliga köldmedier ett hållbart alternativ på lång sikt. I ny utrustning med en köldmedievolym på mindre än 150 g, eller när platsen tillåter, fungerar A3-klassade komponenter som R290 och R600A bäst. R513A och R134a är även bra och prisvärda alternativ för MBP-system med större köldmedievolym.

Hur hittar jag kompatibla komponenter som finns tillgängliga nu?
Coolselector 2 gör det enkelt att välja de bästa komponenterna för användning med köldmedium med låg GWP. Ange några olika parametrar, som exempelvis kylkapacitet, köldmedium och förångnings- och kondensationstemperaturer, så föreslår programvaran alternativ som passar dina behov. Med modulen ”kommersiella tillämpningar” får du även hjälp att beräkna kylbelastning för kylrum och hitta alla de Danfoss lösningar som finns tillgängliga för ditt valda köldmedium.

 

 

replacing-r404a-coolselector-apps

Den senaste versionen innehåller detaljerade log(p)-h-diagram för ett mycket stort urval av köldmedier samt en översikt som matchar ihop komponenter och köldmedier.

Den uppdateras regelbundet med nya produkter och funktioner – och är både tillgänglig online och nedladdningsbar till din dator.

Var kan jag hitta hjälp med eftermontering av nya köldmedierna?
Det finns inget universalersättningsköldmedium – men rätt verktyg kan göra service eller eftermontering mycket enklare:

  • Refrigerant Slider är den populäraste mobilappen för kyltekniker världen över. Den förvandlar din mobil till ett skjutreglage för omvandling av tryck till temperatur – med detaljerad information om mer än 80 olika köldmedier, inklusive GWP, ozonnedbrytande potential (ODP), klass, oljetyp, kemisk blandning och CAS-nummer.
  • Appen Low-GWP Refrigerant Tool finns för både mobil och dator och hjälper dig att identifiera ändringar av den termostatiska expansionsventilens överhettningsinställning när du byter ut köldmediet i ditt system mot ett alternativ med lägre GWP-värde.   
Verktygslåda för lägre GWP:

Samtliga verktyg finns i vårt särskilda Refrigerant Transition Center.

Om du vill veta mer om F-gasförordningen, ta en titt på vår vitbok om köldmedier.

 

 

Sociala medier

Danfoss Cool är vår officiella sociala mediekanal. Var social och delta i samtalet.

Coolselector®2 - Intelligent urvals- och analysverktyg

Coolselector®2 erbjuder marknadsledande enkelhet och professionell lätthet i systemkonstruktionsprocessen för alla kommersiella och industriella kylprojekt. Ett unikt verktyg som gör det komplicerade enkelt. Coolselector®2 kan användas på språng eftersom det fungerar både offline och online.

Vill du veta mer?

Tycker du att våra produkter verkar intressanta? Vill du veta mer? Prata med oss! Kontakta oss via e-post så kommer någon av våra Danfoss-experter kontakta dig så snart som möjligt.

 

Socialisera Delta

Vill du diskutera med oss?

Lär känna oss och delta i samtalet