Danfoss produkter i 100 % grön norsk mataffär

REMA 1000 i Trondheim i Norge skiljer sig från de flesta andra mataffärer. Den är 100 % grön och utrustad med en innovativ lösning från Danfoss som ska hjälpa affären att uppnå energibesparingar på 30 %.

— den 8 augusti 2014 Efter Danfoss

REMA 1000 ser på ytan ut som en helt vanlig mataffär, men där slutar likheterna: affären har gräs på taket, luftgardiner vid ingången, fyra 170 meter djupa energibrunnar, och på utsidan sitter specialpaneler som säkerställer en så effektiv användning av dagsljuset som möjligt inne i byggnaden.

Men viktigast av allt är att REMA 1000 är en grön mataffär när det gäller energibesparingar: den är utrustad med ett helt nytt värmeåtervinningssystem som bygger på koldioxid. Idén bakom denna nya lösning är att kylsystemet också fungerar som värmepump under vintern och levererar kyla till lufthanteringsenheten under sommaren. 

Överskottsvärmen från kylsystemet används för golvvärme, för att värma upp luften som flödar in i ventilationsenheten och för att hålla trottoarerna fria från snö och is under de kalla norska vintrarna.

Lösningen bidrar till att mataffärens energiförbrukning minskar med 30 %.

 

Socialisera Delta

Vill du diskutera med oss?

Lär känna oss och delta i samtalet